Hotel Nassauer Hof
© Text & Photo by Amazing Magazines
I samma stund som jag svänger in på den berömda Kaiser-Friedrich-Platz i Wiesbaden och parkerar framför byggnadens pampiga entré får vi ta del av hotellets omtalad gästvänlighet. Två välklädda herrar hälsar oss varmt välkomna till Nassauer Hof och håller artigt upp respektive bildörr för mig och min kollega. De båda gentlemännen tar hand om vårt bagage, visar oss till receptionen och ser till att bilen parkeras i hotellets garage.
Innanför dörrarna bjuder denna viktorianska byggnad på en intressant arkitektur med en annorlunda och tilltalande planlösning. Till skillnad från många andra lyxhotell i samma kategori, med stora vidlyftiga foajéer, har Nassauer Hof valt att placera receptionsdisken mer anonymt. En avskildhet som gör att man som gäst upplever in- och utcheckning mer personlig och avslappnad. Lobbyns eleganta interiör med ljust marmorgolv, kontra sober valnöt i listverk och paneler känns både genuin och tilltalande. En kombination, som tillsammans med väggarnas senapskulör och alla guldfärgade inslag i möbler och dekor, ger intryck av ett historiskt hotell med berikad tradition.
När vi öppnar dörren till vår Royalsvit står bagaget redan i hallen, jackor och kavajer hänger prydligt uppradade i garderoben. På bordet står ett fat med färsk frukt samt ett kuvert med en handskriven hälsing från ledningsgruppen. I sovrummet, på ett av nattduksborden, står två små lejon i delikat choklad på en bricka med skriften “Family Olausson”. Här finns också en välkomstgåva signerad “Armani Collezioni” från butiksfastigheten Haus Vier Jahreszeiten på andra sidan Kaiser-Friedrich-Platz. Sviten som är belägen på fjärde våningen i hörnet mot Wilhelmstrasse bjuder på en vacker utsikt över Kurhausplatz med sina tjusigt upplysta fontäner och alléer framför Wiesbadens berömda Kurhaus. Från balkongen kan man se flera av stadens äldre byggnadsverk som bland andra Hessisches Staatstheater från år 1894 och den karaktäristiska St. Bonifatius kirche, byggd mellan år 1844 - 49, med sina ståtliga tinnar och torn.
Av hotellets alla 23 sviter, indelade på fem kategorier, har de flesta en egen stil med varierande planlösning beroende på placering i fastigheten. Vår Royalsvit, som omfattar ca 85 kvadratmeter, innehåller det mesta man kan förvänta av ett välrenommerat lyxhotell. I den längsgående sällskapsavdelningen, framför öppna spisen, står en möbelgrupp centralt placerad där man avslappnat kan luta sig tillbaka efter en dag på stan. På vardera sidan om de tilltagna fönstren hänger ljusa draperier från tak till golv och på väggarna finns varierande dekoration och konstföremål. Här finns också ett matsalsbord där man kan njuta privata middagar med utsikt mot den vackra kyrkan med sina ståtliga tvillingtorn på 68 meter vilka dominerar Wiesbadens stadssiluett. På motsvarande kortsida, med entré mot sovrummet, finns en mindre kontorshörna för den som inte kan lämna arbetet hemma. Skrivbordet, i sin fina finish med tidstypiska drag, symboliserar 1830-talet och trots alla moderna bekvämligheter känns sviten “genuint äkta” och man har verkligen lyckats bevara hotellets ursprungliga karaktär. Via sovrummet, med sin bekväma King-size dubbelsäng, har man tillgång till ett rymligt badrum klätt i marmor med en stor infälld spegel framför dubbla försänkta handfat. Här finns också ett badkar och en separat dusch bakom tjusiga glasdörrar.
Inte lång efter att vi gjort oss hemmastadda knackar det på dörren, det är Frau Sandra Kunert, hotellets sälj- och marknadsdirektör, som vill hälsa oss välkomna och samtidigt bjuda in till en gemensam lunch i populära Orangeriet. Tillsammans tar vi hissen ner till lobbyn där vi möter Herr Alexander Offermanns, hotellets restaurang manager, som visar oss till ett av Orangeriets förnämliga fönsterplatser. Från denna bordsplacering har man Kaiser-Friedrich-Platz direkt utanför med den pampiga statyn av Kung Frederick III samt utsikt mot Kurhaus med dess vackra fontäner i förgrund. Vår eleganta kypare hälsar oss varmt välkomna och presenterar dagens meny. Allt låter spännande och det är svårt att välja när man hör vilka intressanta rätter köksmästare Herr Daniel Laatz med kollegor satt samman.
“Visste ni att Hotel Nassauer Hof firade 200-års jubileum år 2013”, säger Sandra och överlämnar en inbunden specialutgåva, “här kan ni ta del av en utförlig presentation av hotellet och byggnadens historia”. Nyfiket slår jag upp den påkostade boken som börjar med Come In and Feel at Home!, en slogan som präglat hotellets filosofi i drygt två sekel. Här kan man läsa en beskrivande text om hur verksamheten startade och följa utvecklingen genom åren. Förkovra sig i detaljerad information om betydande förändringar, byggnationer och renoveringar. Samt se intressanta inslag från hotellets bildarkiv, både på fastigheten och på betydande personligheter och celebriteter vilka besökt hotellet genom åren. Några av dessa namn hotellet kan stoltsera med är bland andra John F. Kennedy, Richard Nixon, Vladimir Putin, samt framstående skådespelare och artister som Audrey Hepburn och Luciano Pavarotti.
Under vår måltid berättar Frau Kunert med stort intresse om hotellets rika historia och om minnesvärda händelser och episoder. Vi får bland annat veta att det tog 12 år att återuppbygga Nassauer Hof efter andra världskriget och att hotellets dåvarande manager, Herr Müller, som drev verksamheten i 18 år, är ett av namnen som bidragit till att hotellet fortfarande finns kvar än idag. Vi får också veta att efterkrigstiden gav regionen en mycket god ekonomi med stor tillväxt. Med åren fick Nassauer Hof allt fler internationella besökare vilka ställde högre krav på så väl rumsstorlek som hotellets bekvämligheter.
“Det är vid den tidpunkten verksamheten genomför en annan stor förändring” säger Frau Kunert. “År 1969 beslutar Stinnes AG att investera omkring 20 miljoner Mark i en totalrenovering som ska möta morgondagens krav och behålla namnet som ett av de främsta i Tyskland”. I juni år 1971 står allt klart och med direktör Herr Jean van Dalen börjar ett nytt kapitel som ett modernt lyxhotell med konferens-avdelning och bekvämligheter som bland annat luftkonditionering och ljudisolerade fönster. Frau Kunert förklarar även hur hotellkonceptet ser ut idag och hur de befintliga 159 hotellrummen nu är uppdelade i kategorierna superior, de luxe och sviter.
“Utöver Orangeriet har vi också ytterligare en mycket populär restaurang som heter Ente. Den exklusiva restaurangen, som ursprungligen hette Ente vom Lehel, grundades på intiativ av Mr Hans-Peter Wodarz, med ambitionen att höja smakupplevelsen till nya höjder och tillfredsställa de mest kräsna gourmet gästerna. Som kronan på verket lät han den kända Köln konstnären Mr Manfred Mausz smycka restaurangens innertak med en vacker hand-målning förställande en ankdamm i all sin lyster och liv. Med ett väl genomtänkt koncept och påkostad dekor blev detta en metropol för regionens förmögna och snabbt en av Tysklands mest omnämnda gourmetrestauranger. År 1979 blev Ente en del av hotellverksamheten och iden med det bästa från två världar, gourmet och logi, lever kvar i allra högsta grad. Ente som en rekommendation med en stjärna i ansedda Michelin guide, samt Hotel Nassauer Hof som en medlem av Selektion Deutscher Luxushotels.
Efter en utsökt måltid visar Frau Kunert oss runt hotellets faciliteter och ger oss vidare beskrivning och bakgrund om både Nassauer Hof och staden Wiesbaden. “Detta är en av de äldsta spa-städerna i Europa” berättar hon, “en gång i tiden fanns här 26 varma källor, men idag finns bara 14 kvar“. Wiesbaden är en intressant stad, även känd internationellt för sin vackra arkitektur och kallas ibland för Nice of the North. Här bor knappa 300.000 invånare, men faktum är att tillsammans med närliggande städer som Frankfurt am Main, Darmstadt och Mainz, har regionen Frankfurt Rhine Main Region omkring 5,8 miljoner invånare. Dessutom räknas staden Wiesbaden som den tionde mest förmögna i Tyskland.
Med den vetskapen är det lätt att förstå varför Hotel Nassauer Hof har en så gedigen historia och gästat så många stora personligheter genom åren. Även om alla moderna bekvämligheter finns att tillgå har hotellet och byggnaden aldrig tappat sin karisma. Innanför dessa väggar väntar alltid ett varmt mottagande och orden Come In and Feel at Home är ett arv som hotellmanager Herr Thorsten Sander med personal förvaltar med största respekt.
Inspiring.se - © Text & Photo by Amazing Magazines